K&H e-dukáció: minden harmadik magyar bankol okostelefonról

2019. 07. 29.

vigyázni kell az érzékeny adatokra

Tízből kilenc internethasználó háztartásban van okostelefon, 71 százalékukban laptop, 61 százalékukban pedig asztali számítógép. Annak ellenére, hogy az okostelefonok a legelterjedtebbek a digitális eszközök között, netbankolásra mégsem ezeket használják a magyarok - többek között erre jutott a K&H friss kutatása. A K&H e-dukáció információbiztonsági programhoz készített felmérésből kiderül az is, hogy tízből négyen elárulják bankkártyájuk PIN-kódját, jellemzően a párjuknak vagy családtagjuknak. A K&H új programja keretében bárki tesztelheti, mennyire vigyáz adataira az online térben.

A felnőtt internetező magyarok összesen 71 százaléka bankol valamilyen digitális eszközzel, ez leginkább a férfiakra, a 30-39 éves korosztályra és a diplomásokra jellemző. A 120-250 ezer forintos jövedelemmel rendelkezőknél a digitális bankolók aránya 78 százalékos, a 250 ezer forintnál nagyobb bevételt elkönyvelőknél pedig már 90 százalékos - derült ki a K&H információbiztonsági programjához, a K&H e-dukációhoz készült, magyar internetezők körében végzett reprezentatív kutatásából.

nem az okostelefonért nyúlunk

Míg a netező magyaroknál az okostelefon a legelterjedtebb digitális eszköz (a felnőttek 90 százalékának van), netbankolásra mégsem ezt használják a legtöbben. Az adott eszközzel rendelkezők 47 százaléka laptopról, míg közel ugyanennyien, 46 százalék, PC-ről intézi a pénzügyeit. Okostelefonról mindössze 37 százalék bankol, a legkevesebben pedig a tabletekért nyúlnak, az érintettek mindössze 10 százaléka használja erre a célra ezeket.

kinek áruljuk el a PIN-kódunkat?

A kutatás arra is választ adott, hogy mennyire vigyáznak a bankoláshoz szükséges kódokra, adatokra a magyarok. Kiderült, hogy az érintettek 40 százaléka osztotta meg a bankkártyája PIN-kódját valakivel. Ők jellemzően a párjuknak vagy más közeli családtagjuknak árulták el a kódot, előbbiek tábora 28, utóbbiaké 10 százalékot tett ki. Majdnem ugyanennyien vannak azok, akiknek a párjuk (23 százalék) vagy családtagjuk (14 százalék) fel tudja oldani a mobilját. Az e-bankhoz szükséges bejelentkezési kódot ennél már jóval kevesebben, mindössze 23 százalék osztotta meg másokkal is. 17 százalék a párjára, 6 százalék pedig más közeli családtagra bízta ezt az információt.

biztonság mindenek felett

„A felmérés adataiból látszik, hogy egyre tudatosabbak a magyarok: a bankoláshoz, online vásárláshoz szükséges adatokat a többség senkivel nem osztja meg. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy számos adathalász kísérlet fut rendszeresen. Bár elenyésző a sikeres próbálkozások száma, oda kell figyelni, hogy kinek és milyen adatokat adunk meg. A gyanúsnak tűnő, adathalász e-mailekre ne válaszoljunk és töröljük őket. Ne kattintsunk az adathalásznak tűnő levélben vagy oldalon lévő linkekre, csatolmányokra. Gyanakodjunk, ha magyartalan, sürgető, fenyegetőző leveleket kapunk és nézzük meg alaposan a feladót” - mondta Patonai István, a K&H informatikai vezetője.

A szakember hozzátette, hogy a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől olyan adatokat - sem telefonon, sem e-mailben -, amelyekkel be lehet lépni az e-bankos felületre vagy banki ügyet lehet intézni. Ha gyanús kérés érkezik, azonnal a szolgáltatóhoz kell fordulni. A bankok megbízható biztonsági rendszerrel védik az informatikai rendszereiket, ezen keresztül az ügyfelek adatait, pénzét. Azonban az ügyfeleknek is figyelniük kell arra, hogy körültekintően járjanak el.

tesztre fel!

A K&H éppen a digitális tudatosság növelése érdekében indított információbiztonsági programot K&H e-dukáció néven. A program célja, hogy az ügyfelek is kellőképpen fel legyenek készülve a digitális világ kihívásaira, és az ő oldalukon szükséges biztonsági lépéseket megtegyék. A tudatosság ugyanis nemcsak a pénzügyek intézéséhez szükséges, de akkor is, ha valaki a közösségi médiában posztol, adatokat ad meg e-mailben vagy éppen egy internetkávézóban dolgozik.

A programhoz tartozó online tesztben hétköznapi szituációkkal találkozhatnak a kitöltők, a teszt végén pedig értékelést kapnak arról, mennyire ismerik az online világ veszélyeit, és azt is megtudhatják, milyen területeken kell még jobban elmélyíteni a tudásukat. A programhoz tartozik egy tudástár is, amely olyan gyakran előforduló biztonsági témákkal foglalkozik, mint a jelszóhasználat, a vírusvédelem, az adathalászati kísérletek felismerése és kivédése. A programban a K&H szakmai partnere a Sicontact Kft., az ESET termékek kizárólagos magyarországi forgalmazója, akik szintén elkötelezettek a digitális biztonság iránt.