2x csekkold, hiszen pénzről van szó!

2x csekkold, hiszen pénzről van szó!
Manapság már egyre könnyebben és több eszközről intézheted a pénzügyeidet, ami még kényelmesebbé teszi a dolgod. Azonban ezekre az

Ma már egyszerűen tudsz okostelefonról bankolni, ám ahhoz, hogy minden rendben menjen, nem elég egy alkalommal csak a jelszót megadnod. A biztonság érdekében többször kell leokéznod egy tranzakciót. Ehhez telepítened kell a szükséges banki alkalmazást, például a K&H Mobiltárcáját, a K&H Mobilbankját vagy a K&H Electra24-et és regisztrálnod kell a telefonodat az adott banki szolgáltatásokban. Ez garantálja a biztonságodat, a pénzed védelmét.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

A biztonságot a K&H egy úgynevezett bizalmi láncolaton keresztül biztosítja, ennek köszönhető, hogy nem kell minden egyes utalásnál bemenned egy bankfiókba. Másként, ez teszi lehetővé, hogy egyszerűen a mobilról bankolhass.

  • Amikor megnyitottad a bankszámládat és kérted a számlacsomagot, valamint a különböző banki megoldásokat, amiket azóta rendszeresen használsz, akkor beazonosítottak téged.
  • Kaptál a banktól azonosítókat és megadtál kódokat, amelyekkel azóta tudsz bankolni.
  • Amikor az okostelefonodra telepítesz egy banki alkalmazást, akkor az a háttérben „összekapcsolódik” az eszközöddel és a fiókban kapott és megadott azonosítókkal, kódokkal.
  • Erre azért van szükség, hogy egy másik telefonon vagy eszközön – például táblagépen – a te kódjaiddal ne tudjon más bankolni. Például pénzt levenni a számládról.

Védd az eszközeidet!

Ezért nagyon-nagyon fontos megvédeni a bankolásra használt okostelefont vagy másik eszközt. Ezeket sose add oda másnak! Ideiglenesen se! A gyerekeidnek se, akik sokszor nem feltétlenül tudják, hogy miként kell például egy okostelefont kezelni. Pláne nem tudják, hogyan működik egy banki app.

Mindig védd meg a bankoláshoz használt okostelefonodat(eszközödet) képernyőzárral (jelkód), PIN kóddal, ujjlenyomatos vagy arcfelismeréses megoldással. Arra viszont az arcfelismerésnél ügyelj, ha valaki eléd tartja a telefonodat, akkor az a másodperc tört része alatt feloldja a képernyőt, így akinek a kezében van az eszköz már hozzá is fér telefonod tartalmához. Jó esetben ezt a gyereked csinálja viccből, rossz esetben ez lehet egy célzott támadás vagy trükk is! Ezért legyél óvatos!

Azt is fontos figyelembe vennünk, hogy ha másnak (pl családtagnak) engedjük a mobilunk feloldását ujjlenyomattal, akkor a banki tranzakció jóváhagyását is lehetővé tettük – a banki alkalmazás számára nem lehetséges az rögzített ujjlenyomatok személyek szerinti megkülönböztetés

Ahogy az elején kiderült, amikor elektronikus banki tranzakciókat végzel, mindig szükség van egy extra megerősítésre. Azaz kétszer kell leokéznod egy tranzakciót. Ez lehet egy sms-ben kapott kód, amely tartalmazza azokat a kiegészítő információkat, amelyek az adott tranzakcióra vonatkoznak - például összeg, célszámla és jóváhagyó kód. Ezeket mindig olvasd el figyelmesen!

Szintén extra megerősítés lehet az mPIN kódod, vagy valamilyen biometrikus azonosítóval (arcfelismerés, ujjlenyomat) történő tranzakció-jóváhagyás. Ilyen esetekben is mindig győződj meg arról, hogy a jóváhagyandó tranzakció adatai megfelelőek.

A tranzakciók hitelesítésére szolgáló kódok úgynevezett egyszer használható jelszavak (OTP – One Time Password – nem összekeverendő a magyar pénzintézet hasonló nevével.). Ezek lényege, hogy egyedileg az adott tranzakcióhoz kapcsolódóan generálódnak olyan matematikai algoritmusok segítségével, amelyek szinte lehetetlenné teszik a kód előzetes megtippelését vagy kitalálását. Ráadásul ezeknek a kódoknak nagyon rövid az élettartamuk általában pár perc, csak egyszer lehet őket felhasználni. Mivel az előzetesen beregisztrált mobiltelefonra vagy mobil applikációba kerülnek kiküldésre, a bank elfogadja őket, ha a felhasználó visszagépeli vagy jóváhagyja azokat, mint a felhasználó adott tranzakcióra vonatkozó jóváhagyása.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom