Azonnal, de hogyan?

Azonnal, de hogyan?
Itt a villámgyors utalások kora, 5 másodpercen belül megérkezik az elutalt összeg a célszemélyhez. Megmutatjuk, hogy mire kell figyelned

Új időszámítás kezdődött Magyarországon 2020 márciusától: azonnal – pontosabban maximum – 5 másodpercen belül átküldheted másnak a pénzt, ehhez korábban 1-2 órára, még korábban maximum 4 órára, még korábban pedig akár egy teljes napra volt szükség. De az régen volt! Most már tehát azonnal utalhatod a pénzt 0-24-ben, azaz hétvégén is, hajnalban is, éjszaka is. De csak akkor, ha digitálisan indítod a tranzakciót, tehát mondjuk a számítógépedről vagy az okostelefonodról és maximum 10 millió forintot utalsz.

Búcsút inthetsz a hosszú számlaszámoknak

Az azonnali rendszer bevezetése nagyon felgyorsítja a pénzáramlást és a készpénzes fizetésnek is a riválisa lesz. Ráadásul hozott magával a rendszer még egy újdonságot, az úgynevezett másodlagos azonosítókat.

  • Ez azért jó, mert, ha neked akar utalni valaki, akkor nem kell minden alkalommal a hosszú számlaszámodat megadnod.
  • Megadhatod az e-mail címedet, a telefonszámodat vagy akár az adószámodat is, szóval „kiváltható” a számlaszám e-mail címmel vagy telefonszámmal is.
  • Fontos, hogy ez a megoldás csak abban az esetben működik, ha regisztrálod a szóban forgó adatokat a bankodnál, illetve, ha te akarsz utalni mondjuk egy barátodnak, akkor neki is meg kellett ezt tennie, hogy küldhesd neki a pénzt mondjuk az e-mail címe megadásával.

Ezekre érdemes figyelned

A villámgyors utalások sokkal kényelmesebbé teszik az életet, azonban ahhoz, hogy minden jól működjön néhány dologra nem árt figyelned.

  • Ha esetleg pontatlanul adod meg az azonosítót – tehát mondjuk az e-mail címet vagy telefonszámot – akár egy figyelmetlenségből adódó elütés miatt, akkor nem kapod majd meg a neked küldött pénzt. Rosszabb esetben más számlájára fog megérkezni ez az összeg. Ezért kétszer, háromszor is ellenőrizd, jó azonosítót adtál-e meg.
  • Szintén figyelned kell arra, hogy amikor az utalás egyeztetése zajlik, akkor partnernek – akik neked utalnak majd - jól add meg a berögzített másodlagos azonosítódat, ellenkező esetben ugyanúgy másik számlára érkezhet meg a pénz a tiéd helyett.
  • Az e-mail cím regisztrációnál arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne munkahelyi e-mail címedet add meg, mert előfordulhat, hogy egy munkahelyváltást követően az adott e-mail címet megkapja más. Ebben az esetben pedig ismét csak hozzá kerülhet a neked szánt utalás. Ezért inkább a privát e-mail címet érdemes megadnod.
  • Ugyanez igaz a telefonszámodra is. Ha lecseréled a számodat, akkor ezt később más megadhatja azonosítóként. Erre mindenképpen figyelned kell!

Egy szó, mint száz: figyelned kell a másodlagos azonosítók regisztrációjánál, arra, hogy pontosan add meg azokat. Valamint arra, ha változik az e-mail címed vagy a telefonszámod, akkor azt jelezd a bankodnál.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom