Bankkártyával a mindennapokban

Bankkártyával a mindennapokban
Bankkártyával kényelmes és egyszerű a fizetés, de a kártyád adataira ugyanúgy figyelned kell mint a pénztárcádra.

Kezdjük egyrészt azzal, hogy évek óta egyre többen fizetnek bankkártyával a boltokban, az interneten keresztül vagy éppen okostelefonokkal. Ez természetes, mert a bankkártyás fizetés biztonságos, kényelmes, gördülékeny. A bankok igen komoly informatikai rendszerekkel garantálják a biztonságos bankkártyahasználatot. Másrészt az is nagyon lényeges, hogy a bankkártya biztonságosabb, mint a készpénz, hiszen a bank vigyáz a pénzedre. Ha elveszíted a bankkártyát, szólni kell a banknak, letiltják, azaz megmarad a pénz.

A bankkártyára viszont vigyázni kell: a PIN-kódot vagy a CVC-kódodat ne add meg soha senkinek. Se telefonon, se e-mailben, se szóban. Ha valaki a bankod nevében kéri ezeket mondjuk e-mailben, akkor az biztosan csaló, mert a bank sosem kéri el a kódot. Nagyon fontos továbbá, hogy a PIN-kódot soha ne tárold olyan helyen, ahol egyébként a bankkártyádat is tartod (pl. pénztárca).

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom