Bluetooth és a többiek

Bluetooth és a többiek
Ha kopogtatnak a telefonodon, nem biztos, hogy barátságból teszik.

A Bluetooth-technológia már évek óta létezik, és megkönnyíti az életet, elég csak az autóban történő telefonálásra gondolni. Vagy arra, hogy az okostelefonodon tárolt zenéket egy Bluetooth-os hangszóróval bárhol lehet hallgatni.

Azonban Bluetooth-ozásnál is óvatosnak kell lenni, a legjobb megoldás, ha csak akkor használod, amikor tényleg szükséged van rá. Ha állandóan be van kapcsolva, azzal lehetőséget adsz arra, hogy a csalók, bűnözők bejuthassanak a telefonodba és elhelyezzenek olyan rosszindulatú programot, amellyel akár adatokat lophatnak. Arra is érdemes figyelni, hogy a mobilos fizetésnél legyen kikapcsolva a Bluetooth, és ne kapcsolódj nyilvános wifihez!

Előfordulhat az is, hogy olyan környezetbe kerülsz, ahol sokan vannak körülötted. Ilyenkor adhat olyan jelzést a telefonod, hogy Bluetooth-on keresztül akar valaki küldeni valamit. Fontos, hogy ismeretlen szám esetében ezt ne engedd meg!

Az okostelefonok operációs rendszereit fejlesztő cégek – Google, Apple – az esetleges Bluetooth-os támadások ellen frissítéseket adhatnak ki, ezért lényeges, hogy mindig naprakész legyen a telefonod operációs rendszere. Tudnod kell azonban, hogy kisebb, másodvonalbeli gyártók régebbi készülékeihez nem mindig jelenik meg rendszeres frissítés, ilyen támogatás hiányában a hibajavítások nem kerülnek befoltozásra. Amit tenni lehet: a már nem támogatott telefonon legalább használj vírusvédelmi programot, illetve érdemes lehet azt lecserélni újabb, támogatott és rendszeres frissítésben részesülő modellre.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom