Csak annak add, akit megillet - mi az a fizetési kérelem? És mire figyelj?

Csak annak add, akit megillet - mi az a fizetési kérelem? És mire figyelj?
Megmutatjuk, hogyan védheted ki az adathalász kísérleteket és hogyan utalj pontosan annak, akinek szeretnél!

A fizetési kérelem egy olyan új kiegészítő szolgáltatás, amelynek lényege, hogy a neved és számlaszámod vagy a másodlagos azonosítód (például a telefonszámod, e-mail címed) ismeretében bárki benyújthat neked fizetési kérelmet.

  • Például, ha egy közös bulizás közben esetleg nincs nálad elég pénz, akkor megadhatod a fenti adatokat (nevedet, számlaszámodat vagy másodlagos azonosítódat) annak, akitől kölcsönkértél.
  • Ő pedig küldhet neked egy fizetési kérelmet. Ha pedig te ezt pár kattintással leokézod, máris megy neki a pénz.
  • Természetesen bármilyen okból kifolyólag kaphatsz fizetési kérelmet. Egy elmaradt vagy megcsúszott tartozásod vagy akár egy szolgáltatás, például a villanyszámlád kifizetése miatt is. Sajnos azonban jöhet fizetési kérelem rossz szándékú emberektől, bűnözőktől, csalóktól. Ezért kell résen lenned.

Vigyázat, adathalászok!

Szerte a világban továbbra is rengeteg adathalász-támadásra van példa naponta. Az adathalászatok során pedig e-mail címeket, felhasználói azonosítókat, telefonszámokat (amelyek innentől másodlagos azonosítóként szolgálnak) gyűjtenek a támadók. Hamarosan ki fognak terjedni a támadások a bankszámlaszámokra is. Ha nem vagy elég óvatos és körültekintő, akkor figyelmetlenségből jóváhagyhatsz olyan fizetési kérelmet is, amely valójában nem is valódi, hanem valamilyen csaló szeretne téged megkárosítani.

  • Amire kifejezetten figyelni kell, hogy a csalók nem szeretnek nagy összegekkel próbálkozni, mert egy több 10 vagy 100 ezer forintos tételt mindenki jobban megvizsgál. Te is! Szemben egy pár 1000 forintos kisebb összeggel, amit könnyen összekeverhetsz egy közüzemi szolgáltató számlájának összegével. Például a már említett villanyszámláddal.
  • Napjainkban is sok közüzemi szolgáltatókat célzó adathalász-támadásra kerül sor. A hamis számlák jellemzően kicsi, 1000-3000 forintos összegekről szólnak és sokaknak fel sem tűnik, hogy ezek nem valós számlák. Te legyél óvatos.

Mit tehetsz?

  • Mindig győződj meg a fizetési kérelmek jóváhagyásakor, hogy valóban jogosan kérik tőled az adott összeget! Alaposan nézd meg, ki a küldő fél!
  • Ha ismered azt, aki küldte a fizetési kérelmet, akkor is győződj meg az igény jogosságáról és az összeg helyességéről!
  • Ha kell, módosítsd az összeget vagy a hozzá kapcsolódó közleményrovatot.
  • Legyél rendkívül körültekintő, ha csaló fizetési kérelemmel találkozol, és azonnal jelezd a bankod ügyfélszolgálatán!

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom