Ezekkel a trükkökkel csalják ki a pénzed a neten!

Ezekkel a trükkökkel csalják ki a pénzed a neten!
Akár több tízezer forinttal is megterhelhetik a gyanútlan mobilozók számláját a rosszindulatú alkalmazások.

Akár több tízezer forinttal is megterhelhetik a gyanútlan mobilozók számláját a rosszindulatú alkalmazások.

A mobiltelefon mindennapi életünk részévé vált. Egyre nagyobb tudású készülékek jelennek meg, amelyeket a felhasználók – érthető okokból – igyekeznek minél jobban kihasználni, elsősorban hasznos alkalmazások letöltésével. Vannak azonban olyan appok, amelyekkeljobb vigyáznod!

Fizethetsz, ha nem figyelsz!

A brit Sophos cég az angol „fleeceware” kifejezés alá sorolta be azokat a trükkös appokat, amelyekben az ingyenes – és nagyon rövid – próbaidőszak után egyszer csak aktiválódik egy előfizetés, ha a felhasználó nem gondoskodik időben a lemondásról. Szélsőséges esetekben ezek az appok akár heti 20 ezer forinttal is megterhelhetik a felhasználó számláját, ami az alkalmazás áruházához beregisztrált fiókján keresztül érhető el. Megnehezíti a helyzetet, hogy néhány alkalmazás és szolgáltatás értesítést sem küld az ingyenes próbaidőszak lejárta előtt, csak automatikusan terhel.

Ha figyelmetlen vagy és nem tűnik fel, vagy nem kapsz sms-t a terhelésről, akkor éves szinten ez az összeg, akár több mint egymillióra forintra is rúghat! Az első számlasokk után nem olyan egyszerű intézkedni, főleg, ha még soha nem fizettél appokért, könnyen előfordulhat, hogy fel sem ismered ki és miért vont le pénzt a számládról.

Ne dőlj be az akcióknak!

Lehet, hogy te is találkoztál már olyan akciókkal, ahol egy „hihetetlen” ajánlat – például egy 1 eurós repülőjegy - egy idegen nyelvű regisztrációs oldalra vezet, ahol viszont már egy emelt díjas sms-ekre, vagy havi 20-40 eurós szolgáltatásra való feliratkozásra van lehetőség a kártyaadatok megadása mellett.

A kártyádat természetesen csak akkor tudják megterhelni, ha az már hozzá van kötve a fiókhoz és van rajta megfelelő összeg, éppen ezért nagyon fontos a számlához tartozó internetes fizetés limit beállítása, így nagy összeggel nem tudnak megrövidíteni a csalók.

Nagyon fontos tudnod, hogy az applikáció törlése nem jelent megoldást, nem egyenlő a szolgáltatás felmondásával. Ezt a funkciót, illetve a szolgáltatás lemondásának a folyamatát jól elrejtik a készítők, hogy minél kevesebben tudjanak élni ezzel a lehetőséggel. Így mindenképpen alaposan tanulmányozd át a fizetős appokat mielőtt megrendelsz valamit!

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom