Így csapnak le az adataidra

Így csapnak le az adataidra
Gyanús e-mail címek, furcsa URL-ek – nem ok nélkül gyanakszol.

A személyes adatok nagy értékkel bírnak a mai világban, ezért nem meglepő, hogy újabb és újabb módszerekkel próbálják az adathalászok, bűnözők, csalók megszerezni ezeket. De mi is az az adathalászat? Közösségi adathalászat, amikor egy neked küldött gyanús üzenettel vagy egy hivatkozás segítségével személyes adatokat próbálnak megszerezni tőled.

Sokszor hangoztatott tény, hogy az online jelenlétet tudatosan kell megélni. Mit tehetsz tehát, hogy ne legyél a csalók áldozata? Először is általánosságban elmondható, hogy azok az üzenetek, amikben pénzt kér valaki vagy nyereményt, ajándékot ajánl fel, esetleg fenyegetőzik például Facebook-fiókod törlésével vagy letiltásával, mindenképpen gyanúra adhatnak okot. Ezeket azonnal jelentsd!

Fontos tudnivaló, hogy a Facebook-fiókoddal kapcsolatban küldött e-mailek mindig a hivatalos Facebook-címekről érkeznek. Ha gyanús e-mailt kapsz egy fura címről, semmiképpen ne kattints az e-mailben lévő hivatkozásra! Ha nem tudsz bejelentkezni a saját fiókodba, akkor mindenképpen az oldal instrukciói szerint járj el, és ne halogasd a dolgot!

A facebookos csalások között elterjedtek azok, amelyek egy alkalmazás letöltésével azt ígérik, hogy megmutatják, kik néztek meg egy adott profilt vagy valamilyen nyereménnyel, extra követőkkel kecsegtetnek. Ott vannak még – többek között - a romantikus csalók, akik az áldozatokból kívánnak (akár hosszan felépített kapcsolattal) pénzt nyerni. Vagy akár azok, akik egy ismerősöd fotójával hamis profilt hoznak létre, és anyagi segítséget kérnek, mondjuk balesetre vagy külföldi tartózkodásra hivatkozva. Így nem árt odafigyelni arra, kit is jelölsz vissza. Azok a videók is problémát okozhatnak, amelyek nem a Facebook saját videólejátszójában vagy a Youtube-n indulnak el, hanem egy ismeretlen webhelyre vezetnek át.

Ha rokonod, ismerősöd nevében gyanús üzenetet kapsz, hasznos módszer, ha egy teljesen másik csatornán – telefon, e-mail, Skype – ellenőrzöd, és rákérdezel a dologra: tényleg baleset érte, tényleg ellopták-e a bőröndjét Londonban. Az is okos, ha az üzenet szövegére rákeresel a Google-lal, így például a tipikus csalásokat még idejében könnyen leleplezheted.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom