Így halásszák el az adataidat

Így halásszák el az adataidat
Nagyon igyekeznek a bűnözők, hogy lemásolják a bankok, ismert online piacterek oldalait, de kis odafigyeléssel elkerülheted a bajt.

Az adatokra vadászó bűnözők sokszor nem csak e-mailen, weboldalon vagy sms-ben, hanem a közösségi oldalakon keresztül is próbálkoznak. A csalók sokszor egy jól ismert cég hivatalos oldalát jelenítik meg, és így próbálnak személyes adatokat megszerezni, legyen szó bankkártyaszámokról, különböző azonosítókról, a PIN- vagy éppen a CVC-kódokról. Ha valaki a Facebookon ilyen titkos adatokat kér tőled, soha ne add meg a kért adatokat! Soha, senkinek! Ha valaki erőszakosan kér arra, hogy keresd fel a weboldalát, akkor is mondj nemet.

Előfordulhat, hogy aki a Facebookon megtalál, az egy adathalász oldalra szeretne elküldeni. Éppen ezért érdemes tudnod, hogy az adathalász oldalakon a képi megjelenítés profin utánozza az eredeti szolgáltató weboldalát, pusztán a kattintani kívánt link URL-je adhat okot gyanúra, ezért mindig meg kell nézni, hogy milyen címen jársz. A csalás során fontos szerepe van annak is, hogy az áldozatot siettessék valamilyen nagyobb kár elkerülésére hivatkozva, azonnali beavatkozást kérve, lerövidítve a józan átgondolás lehetőségét. Gyanúra adhat okot, ha a kapott e-mail helyesírása gyenge, vagy ha a megszólítás, üdvözlés általános hangvételű. Ha a facebookos megkeresést követően mégis egy ilyen oldalra tévedsz, és gyanúsnak tűnik, akkor ne adj meg semmilyen adatot. Pláne ne vásárolj ilyen oldalon!

Számos böngésző már figyel a bejelentett adathalász oldalakra (például a Chrome és a Firefox), illetve sok olyan böngészőkiegészítő is létezik, amely hasznos segítséget ad (ilyen a Netcraft, amely egy phishing oldalakat listázó eszköz). Emellett a korszerű vírusvédelmek is tartalmaznak adathalászat elleni védelmet, ami szintén erősíti a biztonságot.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom