Így kártyázz okosan!

Így kártyázz okosan!
Felejtsd el a cetlikre írt jelszavakat és fizess biztonságosan!

A fizetéshez manapság számtalan lehetőséged adódik, teheted ez készpénzzel, bankkártyával vagy éppen a mobilodat is használhatod erre. Az utóbbi két fizetési módszer az úgynevezett készpénzmentes fizetések közé tartozik. Nézzük először, mit kell tudnod ahhoz, hogy biztonságosan tudj bankkártyával fizetni!

Ha bankkártyát használsz, akkor néhány egyszerű szempontot figyelembe véve biztonságban tudhatod a pénzedet. Talán egyértelműnek tűnik, de az első és a legfontosabb feladatod, hogy a bankkártyádon szereplő adatokat biztonságosan kezeld. Hogy ez mit jelent? Nézzük ehhez először, milyen adatokra kell itt gondolnod! Hát ezekre:

  • kártyabirtokos neve,
  • bankkártya száma,
  • lejárati ideje,
  • CVV kód.

Védd a jelszavaidat!

Fontos, hogy a bankkártyád adatait ne írd fel sehova, ne tegyél be egy cetlit a pénztárcádba az adatokkal vagy a kártyádhoz kapcsolódó PIN-kóddal. Ha mégis szeretnéd valahol tárolni a jelszavaidat, akkor a jelszókezelő lehet a megoldás. A jelszókezelő programok titkosítva tárolják a jelszavakat és így teszik biztonságosabbá és kényelmesebbé a netes jelenlétet. A jelszókezelők összetett, nehezen megfejthető jelszavakat tudnak generálni, biztonságot nyújtva az újabb felhasználói fiókoknak. Itt az egyetlen feladat, hogy a „mester jelszót” a jelszókezelőhöz megjegyezd. A jelszókezelők lehetnek offline vagy online típusúak, mielőtt használni kezednél egyet, győződj meg a tulajdonságairól és a biztonsági fokáról. További előny bizonyos programoknál, hogy ha passzivitást érzékelnek, automatikusan kiléptetik a felhasználót, ami szintén a biztonságot növeli.

  • A bankkártya-adataidat ne add meg senkinek e-mailben, telefonon, üzenetküldő alkalmazásokban!
  • Lehetőleg ne add oda a kártyádat bankkártyás fizetés esetén se, amennyiben lehetséges használd az érintésmentes (contactless) – más néven PayPass – fizetést!
  • ATM-es kártyahasználat esetén – ha készpénzt veszel ki vagy fizetsz be – győződj meg arról, hogy az adott ATM biztonságos. Ezt a legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy az ATM használatát megelőzően ellenőrződ a pin padot (ahova a kódot írod be), valamint a bankkártya behelyezésére szolgáló nyílását, hogy nincs-e elhelyezve az említett esetekben a kártya másolására, valamint a pin kód ellopására alkalmas eszköz.
  • Ha elhagytad a bankkártyádat, azt minél hamarabb le kell tiltanod a bankod által megadott telefonszámon, az ügyfélszolgálat segítségével.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom