Itt a fintech-forradalom

Itt a fintech-forradalom
Jól gondold meg, kinek adsz hozzáférést a pénzügyi adataidhoz!

Valószínűleg halottál már te is a fintech-forradalomról vagy fintech szolgáltatókról. A fintech cégek pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak, van köztük olyan, amely az átutalásokat szeretné megkönnyíteni, de olyan is akad, amelytől bankkártyát igényelhetsz.

A FinTech, mint fogalom az angol „Financial Technology” kifejezésből származik, ami szó szerint pénzügyi technológiákat jelent. A FinTech utalhat digitális pénzügyi szolgáltatóra, amely a legújabb technológiákat használja innovatív pénzügyi szolgáltatások nyújtására. Ezenkívül a kifejezés utalhat új szoftverre, informatikai rendszerre, megoldásra is.

A Fintech szolgáltatások elterjedését segítette számos szabályozási lépés, amelynek köszönhetően most már működik az azonnali fizetés, illetve külsős szolgáltatók (úgynevezett Third Party Providerek) is engedélyt kaphatnak arra, hogy hozzáférjenek a pénzügyi adataidhoz. Ezekre azért van szükség, hogy innovatív, gyors még kényelmesebb és biztonságosabb szolgáltatásokkal találkozhass. .

Ezek a szolgáltatások azonban kockázatokat is hordoznak mind a pénzügyi szolgáltatók, mind az ügyfelek felé.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ez azt jelenti, hogy az adott szolgáltató vagy alkalmazás esetén létrejön a kapcsolat a számlád és a szolgáltató között. Ezt különböző azonosítási és hitelesítési módszerekkel lehet engedélyezni, hasonlóan, mint egy pénzügyi tranzakciót.

Éppen ezért fontos, hogy

  • előzetesen olvasd el, hogy a harmadik fél, azaz a szolgáltató milyen pénzügyi adatokhoz szeretne hozzáférést kérni, és hogy ezt tényleg akarod-e?
  • Olvasd el az adatvédelmi és általános szerződési feltételeket figyelmesen!
  • A jóváhagyás során ügyelj a hitelesítéshez használt adataidra és arra, hogy ezt hol, milyen felületen adod meg!
  • A pénzügyi szektort érintő adathalászatok kifejezetten az ilyen jellegű hitelesítési adatokra pályáznak, amelyekkel utána megpróbálnak a bűnözők visszaélni. Legyél rendkívül óvatos!
  • Ügyelj az esetleges módosításokra és funkcióbővülésekre, mivel ezek további adatok elérésére adnak lehetőséget a szolgáltatónak. Figyelmetlenséggel olyan adatokhoz is hozzáférést adhatsz, amihez nem szeretnél, vagy olyan felhatalmazást adhatsz a szolgáltatónak, ami később problémás lehet.
  • Minden bank – így a K&H is - mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan szolgáltatókat engedjen az ügyfelei pénzügyi adataihoz hozzáférni, akikben az ügyfél maximálisan megbízhat, ezt hivatott biztosítani a vonatkozó EU-s szabályozás és a Magyar Nemzeti Bank, mint Hatóság felügyelete is.

Fő a bizalom

A bankok az elmúlt évtizedekben szigorú törvényi szabályozások és ellenőrzések mellett alakították ki a pénzügyi adatokat védő folyamataikat és technológiáikat, amelyek jól vizsgáztak a legkülönfélébb internetes és egyéb támadások elhárításában. A harmadik felek esetében még nincs tapasztalat arra, hogy hogyan fognak egy kibertámadást, egy adathalászatot vagy más internetes csalási próbálkozást hatékonyan elhárítani, ezért fontos megérteni, hogy igen jelentős a bizalmi faktor, amit ügyfélként megelőlegezel, amikor igénybe veszed a szolgáltatásukat.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom