Jól jöhet a jelszókezelő!

Jól jöhet a jelszókezelő!
Egy, mindenek felett. Tippek, hogy soha többet ne kelljen a jelszóemlékeztetőre kattintanod!

Naponta több jelszót is használsz a telefonod feloldásától kezdve az email-fiókjaid biztonságán keresztül a különböző netes oldalakon át. Ember legyen a talpán, aki ezt mind meg tudja jegyezni! Arról már a „Milyen a jó jelszó” című írásunkban szót ejtettünk, hogy bizonyos rendszert kialakítva, akár a bonyolult jelszavak is megjegyezhetőek, de azért nem árt, ha valahol rögzíted is őket.

Sokan egy jegyzetfüzetbe jegyzik fel ezeket és a jegyzetfüzetet tartják biztonságosnak vélt helyen. Ez persze nem tekinthető biztonságos megoldásnak – hisz egy jegyzetfüzet elvesztésével teljesen kiszolgáltatod magad -, és nem nevezhető praktikusnak sem, mert a jegyzetfüzetet mindenhova vinned kellene magaddal, hiszen fontos dolgok vannak benne. Annál azonban mégis jobb megoldás, ha a jelszavakat egy szöveges fájlba gyűjtöd. Ha mégis így teszel, akkor legalább arra ügyelj, hogy ez egy titkosított fájl legyen, különben bárki hozzáférhet. Bármilyen fájlt, mappát egyszerűen titkosíthatsz a PGP vagy az ingyenes GPG alkalmazással.

Az optimális megoldást a jelszókezelő alkalmazások kínálják, amelyek sokszor egy-egy vírusirtó program részei vagy kiegészítői. A jelszókezelő programok titkosítva tárolják a jelszavakat és így teszik biztonságosabbá és kényelmesebbé a netes jelenlétet. A jelszókezelők összetett, nehezen megfejthető jelszavakat tudnak generálni, biztonságot nyújtva az újabb felhasználói fiókoknak. Itt az egyetlen feladat, hogy a „mester jelszót” a jelszókezelőhöz megjegyezd. (Tanácsos azért egy-két azonosításhoz, jelszómódosításhoz használatos e-mail-fiók belépési jelszavát is megjegyezni, ha a jelszókezelő valamiért nem lenne elérhető. Így nem zárod ki magad a saját virtuális világodból.)

A mester jelszót kifejezetten védeni kell, hisz, ha illetéktelenek férnek hozzá egyúttal szabad utat kapnak minden fiókhoz, adathoz, azonosítóhoz. Általában a jelszókezelők kétlépcsős azonosítást alkalmaznak, ezt a funkciót mindenképp használd! A kétlépcsős azonosítást egyébként érdemes minden felhasználói fiókhoz is beállítani. A jelszókezelők lehetnek offline vagy online típusúak, mielőtt használni kezednél egyet, győződj meg a tulajdonságairól és a biztonsági fokáról. További előny bizonyos programoknál, hogy ha passzivitást érzékelnek, automatikusan kiléptetik a felhasználót, ami szintén a biztonságot növeli.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom