Mi az a zsarolóvírus?

Mi az a zsarolóvírus?
A legrosszabbkor jöhet, nagyon idegesítő - nagyon észnél kell lenned!

A zsarolás vagy a vírus önmagában is elég rosszat jelent, a kettő együtt pedig pláne ijesztő. Márpedig ma már bármikor találkozhatsz velük, és igen nagy kárt tudnak okozni. A jó hír az, hogy lehet ellenük védekezni. Előbb azonban lássuk, miről van szó.

A zsarolóvírusokat létrehozó és terjesztő bűnözők célja gyakran az, hogy e-mailen vagy egy internetes oldalon, esetleg SMS-en keresztül bejuttassanak gyanútlan emberek számítógépébe, mobiltelefonjába egy digitális vírust, amely zárolni tudja az adott gépet, titkosítani vagy törölni a rajta lévő adatokat. Egy zsarolóvírus bárhol, bármikor felbukkanhat, országtól, időponttól teljesen függetlenül. A bűnözők pénzt kérnek azért, hogy inaktiválják a vírust vagy visszaállítsák a fájlokat.

Ha gépedbe már bejutott a zsarolóvírus, akkor sem érdemes fizetni. Egyrészt, egyáltalán nem biztos, hogy a bűnözők ebben az esetben eltüntetik a vírust. Másrészt, ha fizetsz, később újra megjelenthet egy zsarolóvírus a gépeden. Harmadrészt pedig a fizetéssel megerősíted a bűnözők elképzelését, hogy jövedelmező, amit csinálnak. Egy szó, mint száz, NEM SZABAD A ZSAROLÓVÍRUSOK TERJESZTŐINEK FIZETNI. A megoldás sokkal inkább a megelőzés. Azaz, hogy gyanús, ismeretlen e-mail címről érkező leveleket és azok csatolmányait nem szabad megnyitni, azonnal törölni kell azokat. Ugyanígy kell tenni, ha gyanús számról jön sms.

Fontos, hogy naprakész legyél. A számítógép és a mobiltelefon rendszerét frissíteni kell, ez is segíthet a védekezésben. A legjobb megoldás pedig a számítógép és mobiltelefon szoftveres védelme vírusirtóval, tűzfallal. Az utóbbiakat fejlesztő cégek naprakészek és azonnal reagálnak, ha egy zsarolóvírus elkezdte a pályafutását. Tehát a zsarolóvírusok ellen a legjobb megoldás a megelőzés. Érdemes adataidról rendszeres időközönként úgynevezett offline mentést készíteni. Ekkor általában egy külső, csak a mentés ideje alatt csatlakoztatott adathordozóra (merevlemez, SSD, pendrive, memóriakártya, stb.) történik az adatok lementése. Mivel ez az eszköz csak a mentés ideje alatt csatlakozik a számítógéphez, így a bűnözők nem tudják titkosítani és az adataid nagy része biztonságban megmarad.

Ha pedig megtörtént a baj, és megfertőzött egy ransomware, akkor kapcsold ki az eszközt, és irány egy szakember, aki le tudja takarítani a gépről a kártevőt! Sajnos azonban ez a legtöbb esetben nem lehetséges adatvesztés nélkül, kivéve akkor, ha korábban készítettél már offline mentést. Ebben az esetben legalább a mentés idejéig keletkezett adatok meglesznek. Újabb érv a megelőzés mellett.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom