Mi az az adathalászat és miért veszélyes?

Mi az az adathalászat és miért veszélyes?
Az adat az új olaj, sokan pályáznak rá. Ahogy a pénzedre is.

A csalók igyekeznek mindig a könnyebb utat választani, ezért nem a bankok masszív informatikai és biztonsági rendszerét veszik célba, hanem téged, azaz az ügyfeleket. Egész pontosan az adatokat próbálják megszerezni, elhalászni, ha pedig sikerült nekik, akkor megcsapolják a bankszámlákat. Ezt hívják adathalászatnak.

Az adathalászok gyakran hoznak létre olyan internetes oldalt, amely hasonlít egy-egy bank vagy más szolgáltató oldalára, ez a megtévesztés része. Az adathalász oldal úgynevezett URL-címe hasonlíthat az adott szolgáltatóéra, de természetesen nem ugyanaz. A te bankod oldalának a címe például „kedvencbank.hu”, az adathalász oldal pedig mondjuk az kedvenccbank.hu-n érhető el. A két cím között egy „c” betű a különbség. Ahogy említettük, az adathalászok olyan kódokat kérnek tőlünk, amelyekkel be tudnak lépni az e-bankos felületetekre és utána elutalják maguknak a pénzt.

Sok esetben a bankod nevében telefonálással vagy sms-sel, esetleg e-maillel próbálkozhatnak a csalók. A forgatókönyv ugyanaz, a banki ügyintézéshez, többek között a pénzátutalásokhoz szükséges titkos adatokat kérnek. Utána azokat felhasználva szedik le a pénzt a számlákról.

Az adathalászat ellen körültekintéssel, óvatossággal lehet védekezni. Egyrészt, mindig nézd meg, hogy jól írták-e a bank címét. Másrészt nagyon fontos: a bankok SOHA nem kérnek olyan adatokat tőled - sem a saját oldalukon, sem e-mailben -, amelyekkel be lehet lépni az e-bankos felületre vagy banki ügyet lehet intézni. Ha esetleg mégis megadtad ismeretleneknek az adatokat, akkor haladéktalanul vedd fel a bankkal a kapcsolatot, a szakértők segítségével remélhetőleg mielőbb orvosolhatod a problémát.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom