Miért fontos a jelszó?

Miért fontos a jelszó?
A lakáskulcsodra is vigyázol. Hát ezért.

Sokszor hallhatod, hogy válassz erős, biztonságos jelszót. Sőt, szinte heti szinten szerepel a hírekben valamilyen hackertámadás, adatlopás. Az emberek többsége mégsem fordít elég figyelmet a netes biztonságra. Mi lehet ennek a magyarázata?

Mindenki naponta használ jelszavakat, akár többet is, például a telefonra, a számítógép kezdőképernyőjének feloldásakor, az email-fiókhoz, a netbankolásnál, az internetes vásárlásoknál vagy akár a gyerekek iskolai elektronikus ellenőrzőjéhez. Komolyan kell venni a jelszavakat, amelyek védik az értékeket, adatokat. A jelszó nem más, mint egy kulcsszó, kód, jelmondat, ami arra hivatott, hogy a felhasználóneveddel együtt azonosítson, hitelesítsen. Ahogy a lakást is zárva tartod, az értékeidet tartalmazó széfet is bezárod, az adatokat is meg kell óvnod. Vannak páran, akik úgy látják, „velem ez nem történhet meg”, vagy „miért pont az én adataimat akarnák ellopni” avagy „nincs semmi titkolnivalóm”. Pedig titka mindenkinek van: nem tartoznak senkire például saját és családod pénzügyei, egészségügyi állapotod, vallási és politikai meggyőződésed. Áldozat bárki lehet.

Arról nem is beszélve, hogy ha egy bűnöző, csaló könnyen bejut az egyik felületre, amit használsz, onnan rengeteg további adatot szerezhet meg. Tehát mindenképp érdemes egy kis figyelmet fordítani a netes biztonságra is, ami igazából nem is olyan nehéz. A fő szempont, hogy a különböző felületeken különböző, egyedi jelszavakat használj, azaz ne mindig ugyanazt az egyet. Jelszavaid bonyolultak legyenek, legalább 16 karakterből álljanak, akár van tudomásod visszaélésről, akár nincs. A leghíresebb feltört fiókokat listázó oldal, a Have I Been Pwned adatbázisába 2019-ben óránként 19 ezer kompromittálódott account került be. A hosszú és egyedi jelszavak megjegyzésére, kezelésére érdemes lehet speciális jelszókezelő applikációt használni.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom