Miért fontos a naprakész szoftver?

Miért fontos a naprakész szoftver?
A szoftvereknek is van szavatossága.

A számítógépek, az okostelefonok és a rajtuk lévő alkalmazások időről időre „szólnak”, hogy itt az ideje egy újabb frissítésnek. Ezeknek a frissítéseknek a célja a biztonság.

Vannak olyan programok, amelyeket a bűnözők, csalók kiszemelnek maguknak és az adott alkalmazás gyenge pontjait kihasználva próbálnak bejutni a számítógépekbe, okostelefonokba, hogy ellopják az adatokat. Ez előfordulhat még a legnagyobb, legismertebb szoftvergyártókkal, még azokkal is, amelyek dollárszázmilliókat, forintmilliárdokat költenek a biztonságra. Ha egy programnak van gyenge pontja, akkor a szoftvercég a lehető leggyorsabban igyekszik kijavítani azt, de a javított verzió csak akkor működik és nyújt védelmet, ha frissíted a régi alkalmazást.

Ezért érdemes komolyan venni a frissítésre vonatkozó kéréseket. Ez igaz az operációs rendszerek – például a Windows, a Linux, az Android és az iOS – esetében, de ugyanígy frissíteni kell a különböző programokat, alkalmazásokat is, legyen szó az e-maileket vagy az üzeneteket kezelő appokról vagy más funkciót ellátó programokról. A legtöbb szoftvernél be lehet állítani az automatikus frissítést, így nem maradsz le a legfrissebb verziókról. Ahogy említettük, az összes programnál érdemes frissíteni a legújabb verziókra, különösen igaz ez az általad használt vírusirtó programokra. Nagyon fontos viszont, hogy a telefon feltörése biztonsági kockázatot jelent, így ezt ne tedd, nem fog többet tudni a telefonod. Emellett pedig csak a hivatalos alkalmazásértékesítő piactereken (Google Play, App Store) érdemes appokat beszerezned, itt ugyanis rendszeresen ellenőrzik azokat.

Ha minden programod, alkalmazásod naprakész, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagy, mintha a régebbi verziók futnának az eszközeiden.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom