Mik azok a zsaroló e-mailek?

Mik azok a zsaroló e-mailek?
Amikor a kamera nem a barátod.

Egyre gyakoribbak az olyan ismeretlen címekről származó, angol nyelvű e-mailek, amelyek általában a következőket közlik kicsit cinikus, fenyegető stílusban:

  • egy valós fiókra és néha jelszóra is hivatkozva jelzik, hogy feltörték a fiókodat,
  • bejutottak a számítógépedre,
  • a webkamerán keresztül rögzítették, hogy felnőtt tartalmakat nézel,
  • ha nem fizetsz nekik egy bizonyos összeget kriptodevizában, akkor elküldik az ismerőseidnek a felvételeket. Az ilyen zsaroló levelekkel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy szinte mindegyik blöff. Azon az elven alapulnak, hogy a sok ezer vagy tízezer címzett közül a nagy számok törvénye alapján néhány százalék fizet a zsarolónak, így akár több tízezer dollárt is be tudnak zsebelni a bűnözők.

Ezeket az e-maileket általában a korábban feltört fiókok adatait tartalmazó, az úgynevezett dark weben megszerezhető adatbázisokból szerzik, ezért is tartalmaznak valós adatokat. Ha ilyen levelet kapsz, akkor érdemes a benne említett fiók jelszavát azonnal megváltoztatni. Akkor is, ha már nem aktuális az a jelszó, amit a zsaroló említ. Ha van rá lehetőség, állíts be kétfaktoros azonosítást, majd töröld a zsarolólevelet.

Elővigyázatosságból érdemes néha leellenőrizni jelszavaidat a haveibeenpwned.com oldalon, hogy nem szerepelnek-e a feltört fiókok jelszavait tartalmazó adatbázisokban. Amennyiben igen, a továbbiakban az a jelszót ne használd.

Az ilyen zsarolások ellen is érdemes olyan komplex védelmet nyújtó alkalmazást használni, amely rendelkezik webkamera védelemmel is. Ez a funkció minden olyan folyamatot jelez, ami hozzá akar férni a webkamerádhoz. Így adott esetben még könnyebben leleplezhetővé válik a blöff. Kiegészítésképpen és saját megnyugtatásodra akár le is takarhatod a nem használt webkamerát, ez igaz a telefon, tablet, számítógép, de még a játékkonzol Kinect kamerájára is.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom