Mikor gyanús egy applikáció?

Mikor gyanús egy applikáció?
Segítünk eligazodni az appok tengerében!

Ahogy már olvashattad, sok trükk létezik a gyanútlan felhasználó átverésére. Természetes nem kell minden apptól tartanod, de mivel a pénzed a tét, azért érdemes körültekintőnek lenned, és alaposan górcső alá venned a telepíteni kívánt applikációkat.

Vigyázat! Csalók pályázhatnak a pénzedre!

Nézzük akkor, mi adhat okot a gyanúra! Gyanús lehet az, ha egy alkalmazás feltűnően vonzónak szeretné beállítani magát. Ilyenek például a különösen veszélyes ál-vírusirtók, amelyek valójában maguk is adatokat lopnak (vagy valamilyen kártevő programot tartalmaznak). Ezek az ál-antivírus programok általában nagy kedvezménnyel vagy ingyenesen hirdetik magukat, gyors vásárlási döntést ösztönözve. Kezdj el gyanakodni tehát, ha például ezt olvasod: „Csak ma ingyenes vírusirtó!”. Kerüld az ingyenes vagy túl olcsó ismeretlen alkalmazásokat! A megbízható app-ok megtalálásban segíthetnek ismert szervezetek, fórumok, szaklapok toplistái.

Torrent és társaik

Fontos felhívni a figyelmet a fájlcserélő (az úgynevezett „torrent”) oldalak kerülésére. Ezek az oldalak népszerűek és nagyon jól hangzik, hogy ingyen szerezhetsz meg a mozikban éppen csak megjelenő filmeket vagy töltheted le a kedvenc bandád teljes albumát, de az ezen oldalakon található ingyenes játékok, filmek és alkalmazások ismeretlen forrásból származnak. Ráadásul ezek a források általában illegálisak. Az ilyen oldalak legtöbbször nem foglalkoznak az állományok biztonságával, így könnyen a vírusok és vírusfertőzések melegágyává válhatnak.

Mit tehetsz?

Ahhoz, hogy minden esetben megbízható alkalmazások kerüljenek az eszközeidre, érdemes megfontolnod az alábbi óvintézkedéseket.

  • Először is mindig az eszközhöz rendelkezésre álló hivatalos áruházból tölts le újabb alkalmazást. Ezek a következők:
    • Windows esetében: Microsoft Áruház (Microsoft Store)
    • Android esetében: Google Play
    • iPhone (iOS) esetében: App Store

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom