Mire jó a kétlépcsős azonosítás?

Mire jó a kétlépcsős azonosítás?
Nagyobb biztonságban lehetsz az online világban, ha néhány óvintézkedést megteszel.

A kétlépcsős azonosítás, vagy más szóval kéttényezős hitelesítés (2FA, azaz Two Factor Authentication) lényege, hogy ha például a fiókodhoz szükséges jelszó illetéktelen kézbe kerül, akkor sem tudnak a csalók belépni és ezzel akár saját fiókodból kizárni, mivel az azonosításhoz egy másik eszköz is szükséges. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelszó megadása mellett szükséges még egy biztonsági feltételt is teljesítened, amit megtehetsz egy másik eszközzel (telefon, USB-kulcs). Esetleg egy biometrikus kóddal (ujjlenyomat, hangfelismerés).

Az egyik gyakran használt módszer, hogy jelszavad megadása után egy biztonsági kódot kapsz a mobiltelefonodra és csak ennek megadásával lehetséges a továbblépés. Hogy ez a mindennapi használatban ne okozzon nagyobb kellemetlenséget, bizonyos szolgáltatásoknál beállítható, hogy az adott eszközön ne kelljen többé kétlépcsős azonosítást használni csak, ha egy új, eddig nem azonosított eszközről – pl. másik számítógépről – próbál valaki bejelentkezni. A kétlépcsős azonosítás gyakorlatilag egy második védelmi vonalat jelent. Kétlépcsős azonosítást használhatsz például a Facebook- vagy Gmail-fiókod védelméhez is, ez segíthet a hacker támadások kivédésében (például, hogy spameket szórjon szét a meghackelt profilod a nevedben).

Kényelmesnek tűnik, de nem javasolt mondjuk a Facebook-fiókoddal belépni egy másik oldalra, hiszen így a digitális éneddel lépsz be, amin keresztül akár a kelleténél több adatot is megkaphat az adott weboldal.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom