Okostelefonnal fizetsz? Így csináld!

Okostelefonnal fizetsz? Így csináld!
Rendszeres frissítés, eszközvédelem, limitek beállítása – ezek nélkülözhetetlenek a biztonságos fizetéshez.

Manapság egy csomó mobileszközzel, például NFC-s okostelefonnal, okosórával szinte bármilyen fizetés megoldható. Ezeket az eszközöket akár bolti vásárláskor is használhatod. Úgy tudod kifizetni a terméket, hogy hozzáérinted az okoseszközödet (például az okostelefonodat) a terminálhoz. Úgy, ahogy ezt esetleg régebben tetted a bankkártyáddal. Emellett alkalmazáson keresztüli csekkbefizetést is intézhetsz és az internetes vásárlásaid egyszerűbbek és gyorsabbak lesznek.

A fizetésre használt alkalmazások a használt eszközöktől függően eltérőek lehetnek. Az Apple termékeinél (pl iPhone) a Wallet alkalmazás, Android operációs rendszert futtató eszközökön esetében pedig a Google Pay alkalmazás segít neked ebben. Ezen felül számos bank biztosítja a mobiltárca lehetőségét az adott bank mobilbank felületén keresztül történő fizetéssel.

Az említett megoldások esetében az adott eszköz, például az okostelefonod nem jegyzi meg a bankkártyád adatait, helyette egy virtuális kártyaszám segítségével zajlik a fizetés. A mobil és okoseszközeinkkel történő fizetés esetén, akármilyen biztonságos a fizetés folyamata, fontos néhány szempontot szem előtt kell tartanod. Ezek a következők:

  • Verziófrissítés: A mobil- és okoseszközeidet célszerű folyamatosan naprakészen tartanod, azaz frissítened az eszközökön futó operációs rendszert, valamint a mobilfizetést és kártyatárolást lehetővé tevő alkalmazásaidat. Ez nem csak az eszközökkel történő fizetés biztonsága szempontjából fontos, hanem számos más újabb és újabb biztonsági rés kihasználását is megnehezíti.
  • Eszközvédelem: Védd a fizetésre használt eszközeidet, például az okostelefonodat jelszóval, PIN-kóddal, jelkóddal (képernyőzárral) vagy valamely biometrikus (ujjlenyomat, arcfelismerés) azonosítási módszer használatával.
  • Azonosítás: Az érintéses mobil- és okoseszközzel történő fizetésnél a tranzakció jóváhagyására állíts be egy azonosító módszert – ez lehet akár az adott bankkártyádhoz tartozó PIN-kódod, az egyik jelszavad vagy valamely biometrikus adatod –, így kizárólag az azonosítást követően történik meg a tényleges fizetés.
  • Bankkártyalimit: Minden bankkártyás vásárlás előtt célszerű és alapvető lépés, hogy beállítsd a vásárlási limitet. Az érintéses fizetés esetében szintén célszerű egy vásárlási limitet beállítanod.
  • Fizetési értesítés kérése: Kérj minden tranzakcióról sms-t a bankodtól, a sikeresekről és a sikertelenekről egyaránt, így hamar kiderülhet, hogy valaki jogosulatlanul próbálja használni a bankkártya-adataidat.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom