Paypal, GooglePay – ezekre vigyázz!

Paypal, GooglePay – ezekre vigyázz!
Megkönnyítik a fizetést, de érdemes odafigyelned! Mutatjuk azt a négy dolgot, amit nem árt észben tartanod!

Egyre több app és szolgáltatás elérhető, amelyeknek a célja, hogy megkönnyítsék a fizetést. Ha az interneten vásárolsz – és nem utánvétellel szeretnél fizetni – akkor értelemszerűen fontos, hogy a pénzedhez elektronikus formában férj hozzá. Ha online vásárolsz és kártyával fizetsz, akkor a bankszámládhoz kapcsolódó bankkártyán keresztül tudsz a pénzeddel virtuálisan fizetni.

Paypal, GooglePay és a társaik

Amikor Paypal-t, GooglePay-t vagy ApplePay-t használsz a fizetésnél, akkor meg egy a számládhoz kapcsolódó bankkártyát kell a szolgáltatáshoz kapcsolni. Így amikor ezeken a szolgáltatásokon keresztül fizetsz, akkor nincs szükség arra, hogy fizikailag nálad legyen a bankkártyád, hiszen már az összes - vásárláshoz szükséges - adatod be lett regisztrálva a szolgáltatónál. Ez azt is jelenti, hogy rábíztad a szolgáltatóra a bankkártyádat és ezzel együtt a kártyához kapcsolódó vásárlási limit erejéig a pénzedet is, így nem árt óvatosnak lenned!

Ahhoz, hogy ne érhessen meglepetés – és hogy más ne használhassa a kártyádat és a pénzedet - érdemes megfontolni az alábbi óvintézkedéseket:

  • Hozzáférésvédelem: a szolgáltatásokhoz kapcsolódó fiókot (Pl. Paypal, GooglePlay és GooglePay, Apple AppStore fiók) ne csak egy egyszerű jelszavas hozzáféréssel véd! Állíts be kétfaktoros hitelesítést (ilyen például az egyszerhasználatos kód küldése sms-ben vagy a véletlenszám generátor) vagy biometrikus hitelesítést (ujjlenyomat, arcfelismerés) a belépéshez. Ha ezekre nincs mód, akkor mindenképpen olyan jelszót használj, amit sehol máshol nem használtsz. Legyen ez a jelszó, vagy jelmondat minél erősebb, minél nehezebben kitalálható (minimum 12 karakter, tartalmazzon kisbetűt, nagybetűt, számot és egyéb karaktert. Még jobb, ha ezt a jelszót valamilyen jelszószéf programban tárolod.
  • Kártyalimit: Nemcsak ebben az esetben, egyébként is alapvető védelmi intézkedés, hogy limitet állítasz be mind készpénzelvételre, mind vásárlásra és kifejezetten internetes vásárlásra is. Érdemes összegre és tranzakciószámra is egy felső plafont meghatároznod.
  • Véletlen vásárlások elkerülése, azaz az alkalmazásokon belüli vásárlások korlátozása: A különböző platformokon – Android, Mac iOS és Windows is - jellemzően szükséges, hogy valamilyen bankkártyát kapcsolj az adott fiókhoz. Ennek célja a különböző előfizetések, internetes alkalmazások, vásárlások megkönnyítése. Ha nem csak te, hanem a családod többi tagjai is – például gyerekek vagy idősek is - használják az adott eszközt, könnyen baj lehet abból, ha egy alkalmazás felkínálja, hogy valamit vásároljon a felhasználó. Játékékok esetében ezek lehetnek játékkiegészítők, varázstárgyak, amelyek megvásárlása valós pénzbe kerül és a felhasználói fiókhoz kapcsolódó bankkártyával lesz kifizetve. A legjobb, ha beállítasz külön hitelesítést az ilyen vásárlások engedélyezésére, akár már az alkalmazásban (Például GooglePay családi funkciók).
  • Internetes biztonsági kód (3D Secure Code szolgáltatás): ahogy már említettük, ennél a szolgáltatásnál az internetes vásárlás esetén a kártyabirtokos kap egy külön biztonsági kódot (hasonlóan az üzletekben történő vásárlás alkalmával megadandó PIN-kódhoz), amelyet a CVC / CVV kódon felül azonosításként meg kell adni. Ez a plusz biztonsági lépcső is nagyon hasznos a visszaélések elkerüléséhez.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom