Újabb védelmi vonal a csalók ellen

Újabb védelmi vonal a csalók ellen
Erős ügyfélhitelesítés: sokszor olvashatsz róla, megmutatjuk, hogyan befolyásolja a te életedet!

Az erős ügyfélhitelesítés vagy Strong Customer Authentication (SCA) nem olyan bonyolult mint elsőre hangzik. Egy új európai szabályozási követelményről van szó, amely célja a csalások csökkentése és az online fizetések biztonságosabbá tétele. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak, például a bankodnak, az elektronikus fizetések elfogadásához további hitelesítési metódusokat kell beépíteniük a fizetési folyamatba. A fizetéshez tehát a következő három közül legalább kettőt kell alkalmazni:

  • Valami, amit az ügyfél tud. (pl.: jelszó vagy PIN kód)
  • Valami, amit az ügyfél birtokol. (pl.: token vagy telefon)
  • Valami, ami az ügyfél saját egyedi azonosítója. (pl.: újlenyomat, faceID)

Ezeket a szabályokat 2020. december 31-ig kell teljeskörűen bevezetni.

Mikor kell és mikor nem?

Az erős ügyfélhitelesítés vonatkozik az Európán belüli ügyfél által kezdeményezett online fizetésekre, így a legtöbb kártyás fizetésre és az összes banki átutalásra is. Az ismétlődő beszedéseket viszont kereskedő által kezdeményezettnek tekintik, így ezek nem igényelnek erős hitelesítést. Vannak olyan tranzakciók, amelyek mentességet élveznek, ilyenek lehetnek többek között a 30 euró alatti tranzakciók, de a 100 eurót meghaladók már nem. Kivétel lehet még a rögzített összegű előfizetési vagy ismétlődő tranzakciók, itt csak az első tranzakció igényli ezt, illetve ha az összeg megváltozik.

teszteld a digitális érettséged!

legjobb védekezés a tudás! teszteld digitális érettséged!

Tudod, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használsz?
Szoktál a Facebookra vagy Instára posztolni nyilvános wifi hálózatról?

Mindannyian sok helyről és sok eszközről használjuk az internetet. Tehetjük ezt nagy odafigyeléssel saját digitális biztonságunk érdekében, de ehhez ismeret és odafigyelés is szükséges. Töltsd ki tesztünket és nézd meg, mennyire mozogsz biztonságosan a digitális világban!

játszom